Nieuws

Galgenweel wordt hotspot

02/05/2018

De zomerbar waar iedereen geweest wil zijn? Die ligt vanaf deze zomer aan het Galgenweel. Waar zeilbootjes voorbijvaren en de geur van barbecue achter de duinheuvels je tegemoet waait. “Je zal hier ’s zomers kunnen slapen langs het water, en tegen het najaar zou ik een jazzfestival willen organiseren”, zegt Ridvan Cap, uitbater van de nieuwe zomerbar en brasserie op palen in het water, die dit weekend opengaat.

Zon, zand en wat water, daarvoor moet je niet naar Knokke Zoete rijden. “Dit is ons eigen kleine Knokke”, zegt Manu (17), die met z’n Beach Beuys-T-shirt ligt te chillen aan de oevers van het Galgenweel. Als dit Knokke is, dan zonder frigoboxtoeristen, Porsches en straten met adellijke familienamen.

Maar dat het een klein paradijs op aarde is voor wie zand zonder schelpjes lust, dat willen we wel geloven. “We komen hier al een paar jaren samen met vrienden”, zegt Manu. “De meesten van ons gaan ook naar school op Linkeroever, maar niet iedereen. Zo heb ik hier ook wat nieuwe vrienden gemaakt. We komen gewoon voor het plezier van buiten te zijn. Hier zie je niemand de hele tijd op z’n smartphone zitten. We babbelen, zonnen een beetje, maken een plonsje in het water, kijken naar de blauwe lucht…”

En ze zitten ook op de eerste rij te kijken hoe de nieuwe brasserie aan de steiger wordt afgewerkt. “Er gaat hier deze zomer veel meer volk komen dan gewoonlijk”, zegt Manu. “Iedereen is hier welkom. Het is een mooie plek om te ontdekken.”

Wakeboarden

Een mooie plek die al zestig jaar oud is, even oud als het Atomium. Tegelijkertijd met het negerdorp van Wereldexpo ‘58 verrees aan de oever van het Galgenweel het palendorp dat vandaag nog steeds door vijf zeilclubs wordt bevolkt. En kreeg het Galgenweel zijn huidige vorm: het ontstond uit een paar welen of waterplassen op Linkeroever, die bij breuken in de Scheldedijk volstroomden tot een grote watervlakte naast een voormalig galgenveld. Dit weekend opent er op een ander paar palen de brasserie Regatta Club en de wakeboardkabelbaan. In juli komt er nog een zomerbar bij. Da’s veel leven in een plas met zo’n dode naam.

Wat te veel leven naar de zin van studente Kaat (18). “Ik vind het spijtig dat het hier drukker gaat worden. Nu hier werkmannen rondlopen op de steigers, voelt het al wat minder als ‘onze plek’. En als er ook nog een zomerbar hiernaast opengaat, zal de sfeer van onze plek aan het water toch wel veranderen. Het zal hier niet meer hetzelfde zijn, en dat vind ik niet zo fijn. Als de zon schijnt, zijn wij vaak de eersten die op de fiets naar het Galgenweel springen om hier te komen zwemmen.”

Al mag zwemmen hier eigenlijk niet, dat weet Kaat ook wel. “We blijven altijd in het ondiepe stuk hier. Maar met de wakeboardbaan in het water die nu opengaat zal rustig een plonsje doen moeilijker worden, want je kan moeilijk tussen de wakeboarders gaan zwemmen, da’s te gevaarlijk.”

Waarom is zwemmen hier eigenlijk verboden? “Er zijn stukken van vijftien meter diep met erg koud grondwater” zegt Jef Van Heurck (54), de man achter de nieuwe wakeboardkabelbaan. “Erg gevaarlijk voor een nietsvermoedende zwemmer. In het deel van het Galgenweel waar de wakeboarders hun kunstjes zullen doen, gaat het tot 2,5 meter diep, dus daar lopen ze geen risico. En bij triatlons mag er ook gezwommen worden, op voorwaarde dat de zwemmers een veilige, aangeduide baan volgen.”

Meer dan een zomerbar

Was er ook geen sprake van een zwembad of waterpark dat aan de oevers van het Galgenweel zou komen? “Nee, daar zijn momenteel geen plannen voor”, zegt Nathalie Nieuwinckel, woordvoerster van Vooruitzicht, de ontwikkelaar van de Regattasite die een nieuwe wijk bouwt in de buurt van het Galgenweel. Op de plek waar eerst gedacht werd aan een waterpark, komt de volgende zes jaar Regatta Beach. “Na die zes jaar starten we aan die zijde van het Galgenweel met een definitieve ontwikkeling. Dan zullen we ook de werking van Regatta Beach evalueren, kijken of het goed aansluit bij de noden van de buurt. Wie weet, kunnen bepaalde activiteiten worden opgenomen in de definitieve ontwikkeling. Bedoeling is dat het meer wordt dan puur een zomerbar, maar dat er het jaar door activiteiten kunnen plaatsvinden.”

Bar Regatta Beach en brasserie Regatta Club zijn niet de zoveelste pop-ups die na een paar zomers verdwenen zullen zijn. “Regatta Club en de wakeboardkabelbaan hebben een concessie voor 25 jaar. En Regatta Beach heeft een concessie voor zes jaar. Dit is dus veel meer dan een project voor een zomer alleen. Qua watersportactiviteiten krijg je een nieuw aanbod zoals het wakeboarden. Ook activiteiten als beachvolley aan Regatta Beach zijn mogelijk, net als eventuele samenwerkingen met de zeilclubs aan de andere kant van het Galgenweel.”

Met zijn zonen Mauro (7) en Lee (5) naar de nieuwe zomerbar gaan, dat ziet buurtbewoner Erwin Vancampo (53) wel zitten. “Fijn om te weten dat er hier nieuwe, leuke zaken bij komen. Dat is ook wel nodig. Aan Sint-Anneke heb je wel wat horeca, maar ook daar is even goed vernieuwing en verjonging welkom. Linkeroever staat al lang bekend als een plek waar vooral oudere mensen wonen. Fijn dat er nu ook voor jonge gezinnen en de jeugd meer te beleven zal vallen.”

Mooiste plek aan het water

Op de nieuwe houten steiger in het Galgenweel, waar brasserie Regatta Club dit weekend de deuren opent, wordt nog volop gewerkt. “Nog een likje verf hier en daar, en we zijn er”, zegt Ridvan Cap, de Turkse horeca-ondernemer die Hove Centraal uitbaat en cocktailbar Barbossa in Antwerpen-centrum opstartte. “Ik heb in Turkije in Istanbul en Bodrum gewoond, twee steden aan het water. Hier aan het Galgenweel voelde ik me meteen thuis. Ik vind het de mooiste plek in Antwerpen aan het water. Het is fantastisch om hier twee zaken te mogen uitbaten.”

Wacht eens even, zijn de Scheldekaaien niet de mooiste plek aan het water in ’t Stad? “Ik ben van ’t Stad”, zegt Abby (33), die samen met haar man Gert (34) en zoontje Jeff op een bankje in het Galgenweelpark zit. “Vanop de kaaien heb je uitzicht op de blokken van Linkeroever, die niet zo mooi om te zien zijn. Terwijl je hier aan het Galgenweel uitzicht hebt op de skyline van de stad met de kathedraal… Ik weet wat ik het mooiste vind. Vroeger woonden we in de buurt van de Arenbergschouwburg, echt in het centrum. Nu is Linkeroever onze thuis. Je zit hier vlak bij de stad, maar hebt hier de rust, het groen, het uitzicht op het water…”

Het enige wat ze spijtig vinden, is dat er weinig leuke horeca-adresjes zijn. “Daarvoor trokken we altijd nog naar de stad” zegt Abby. “Dus die brasserie en de zomerbar, die komen echt als geroepen. Dan moeten we niet meer de tram of de fiets op naar ’t Stad als we nog eens een terrasje willen doen. Dan kunnen we gewoon te voet komen.”

Met de voeten in het water een slaatje of wat stevigers eten, dat kan vanaf dit weekend bij Regatta Club. “Onze brasserie ligt op de steiger in het Galgenweel”, zegt Ridvan Cap. “Langs de zuidwestkant vang je de meeste zon, langs de kant van de toog heb je schitterend uitzicht op alle kunstjes die de wakeboarders uitvoeren op het water.”

Knokke-allures gaat Regatta Club niet krijgen. “Het wordt een plek waar je ’s middags en ’s avonds met twee of meer gezellig kan komen eten, maar waar je ook een koffie kan komen drinken. Regatta Club zal het hele jaar door open zijn, ook voor winterse wandelaars wordt het een fijne plek om halt te houden. En voor de buurtbewoners, die nu vaak richting centrum trekken om iets te gaan eten.”

Nachtje blijven slapen

Vanaf begin juli zit je ook met je voeten in het zand in de zomerbar Regatta Beach, waar Ridvan ook mooie plannen mee heeft. “Aan de oever komen containers die we met hout gaan bekleden, zodat ze niet uit de toon vallen in de groene omgeving hier aan de oever. We willen de sfeer die hier hangt, niet verstoren.”

Het wordt een bar waar iedereen zich welkom moet voelen. “Met een speelplek voor de kinderen tussen de bomen, maar waar ook voor de volwassenen en de jongeren wat te beleven valt. Van petanque tot beachvolley… Of yoga in de buitenlucht, waarom niet. In een viertal containers zal je ook een nachtje kunnen slapen. Je hebt er alle comfort, van bed tot douche en uitzicht op het Galgenweel. Een ontbijtje kan je op de steiger van de brasserie meepikken.”

En in het najaar denkt hij zelfs aan een jazzfestival aan de oevers van het Galgenweel. “Niet zo groots als Jazz Middelheim, nee”, zegt hij. “Ik zou jonge muzikanten een kans willen geven. Klein beginnen.”

Zeil je voor het eerst

Aan de andere kant van het Galgenweel, waar de zeilclubs zitten, leven ze toe naar de Open Zeildagen op 6 mei, wanneer iedereen gratis een initiatie in een bootje kan krijgen. “Jongeren aantrekken is wat moeilijker geworden dan vroeger”, zegt Wim Henderieckx (49), clubmanager van VVW. “Zeilen vraagt veel en geregeld oefenen, als je er goed in wil worden en op westrijdniveau wil meedraaien. Wat wel opvalt, is dat steeds meer volwassenen interesse hebben om te leren zeilen, want dat kan hier ook. En erg positief vind ik dat de vijf zeilclubs die hier zitten vandaag aan hetzelfde zeel trekken en veel samenwerken. Enkele decennia terug waren de verschillende clubs meer verzuild, was het wat meer ieder voor zich. De ene club was wat volkser, Vlaamser of socialistischer van instelling, de andere trok meer rijkere mensen, Franstaligen aan…”

Maar wat alle zeilers bindt, is de aantrekkingskracht van het water. “Ik ben aan het oefenen voor mijn examen als monitor”, zegt Loes Rupus (17). “Ik woon in de stad, voor mij is het Galgenweel de plek waar ik op adem kom. We hebben onze eigen bar hier in de zeilclub, maar een nieuwe zomerbar wat verderop, dat lijkt me ook wel leuk om te ontdekken. Als de examens hier en op school straks voorbij zijn… ”

 

Bron: GvA

Dit artikel werd gereproduceerd met toestemming van de uitgever, alle rechten voorbehouden. Elke reproductie dient het voorwerp uit te maken van een specifieke toestemming van de beheersvennootschap License2Publish: info@license2publish.be

Terug