Nieuws

Ongeziene stormloop op Vlaamse huurmarkt

20/01/2023

Afgelopen jaar steeg het aantal kandidaat-huurders in Vlaanderen met maar liefst een derde voor evenveel beschikbare panden, volgens de jaarlijkse huurbarometer van vastgoedgroep Dewaele. Met een netwerk van 48 kantoren in Oost- en West-Vlaanderen, Brussel en Antwerpen en 5000 transacties per jaar behoort deze groep tot één van de grootste onafhankelijke vastgoedfamilies in België.

Van koopmarkt naar huurmarkt

De jaarlijkse Huurbarometer illustreert een sterke toename van het aantal kandidaat-huurders met een derde. De Huurbarometer werd voor het achtste jaar op rij gepubliceerd en baseerde zich op zo’n 13.500 verhuurcontracten afgesloten bij vastgoedmakelaar Dewaele tussen 2020 en 2022.

De nieuwe publicatie stelt vast dat er zich voor éénzelfde pand in centrumsteden soms tot wel 80 huurders kandidaat stellen. Ook vinden steeds meer tweeverdieners hun weg van de koop- naar huurmarkt. Daar de rush op de koopmarkt lijkt te kalmeren, zien we het potentieel voor investeerders enkel toenemen; bestaande huurders blijven namelijk langer huren en een nieuwe groep huurders biedt zich aan. Een bijkomend fenomeen is dat ook huurwoningen in trek zijn. Hier constateert Dewaele tot maar liefst zes keer meer gegadigden op dan voor een koopwoning.De concurrentiestrijd om EPC A-label

Dat opvallend meer appartementen een EPC A-label hebben, speelt in deze stijging ongetwijfeld een significante rol. We kunnen bijna spreken van een verviervoudiging van het aantal panden met een label A sinds 2018 (van 6.5% naar 23%). Deze positieve evolutie is voornamelijk te danken is aan duurzaam investeren in nieuwbouw.Conclusie

Op basis van de aantrekkelijke rente, in combinatie met onzekere tijden, voorspelt vastgoedgroep Dewaele dat de shift van koop- naar huurmarkt enkel zal toenemen. Daarnaast zal de waarde van een EPC A-label een steeds grotere rol spelen in een markt die focust op betaalbaarheid en energiezuinigheid.

Heeft u ook interesse gekregen om te investeren in vastgoed? Bekijk dan snel de ideale investeringsunits van Vonk of de snel beschikbare appartementen in UpperLeft.

Bron 1, Bron 2

Terug