Geschiedenis Vooruitzicht

Geschiedenis

Doorheen de jaren bouwde Vooruitzicht een indrukwekkend portfolio uit aan realisaties. Ontdek de geschiedenis doorheen onze hoogtepunten.

Copyright: Sigrid Spinnox

1905

Vooruitzicht wordt opgericht. Ons bedrijf is geëvolueerd van hypotheekbank, grondenmaatschappij, ontwikkelaar en aannemer tot wat we vandaag zijn: projectontwikkelaar. Vooruitzicht was vroeger gevestigd in het iconische gebouw waar zich nu “De Studio” bevindt in de Maarschalk Gérardstraat, om daarna te verhuizen naar de Turnhoutsebaan.

Copyright: Lieve Boussauw

Ciné Roma

In 1927 bouwt Vooruitzicht de iconische Antwerpse cinemazaal “De Roma”. Boven de inkomhal van de zaal komen appartementen. Met 2.000 plaatsen is het meteen de grootste cinemazaal van de stad. Ciné Roma is geboren.

Copyright: Morrec

Bouwonderneming Vooruitzicht

In de jaren 1960 wordt de naam gewijzigd in Bouwonderneming Vooruitzicht en wordt er steeds meer geïnvesteerd in projectontwikkeling.

Eén van onze meest prestigieuze realisaties tijdens onze periode als aannemer en bouwpromotor is ongetwijfeld de heropbouw van de Stadsfeestzaal in Antwerpen. De totale renovatie van dit beschermd monument nam maar liefst 3 jaar in beslag. Bovendien was het schilderen van de bladgouden ornamenten een monnikenwerk dat wel 1,5 jaar duurde!

Hippodroom

In 1903 opent De Hippodroom de deuren op de Leopold de Waelplaats, waar het variététheater annex circus lange tijd de opvallende overbuur van het Museum van Schone Kunsten was. In 1958 sluit het gebouw de deuren en wordt het gesloopt in de jaren ‘70.

Vooruitzicht koopt de al jaren braakliggende gronden in de jaren ’90 en ontwikkelt er het grootschalig nieuwbouwproject ‘Hippodroom’ getekend door architect Marc Corbiau. Hij ontwierp het project in de stijl van de woon- en pakhuizen die bepalend zijn voor de visuele identiteit van het Antwerpse Zuid. In de jaren 1990 wordt het project opgeleverd en in 1998 vestigt zich hier de maatschappelijke zetel van Vooruitzicht. De ontwikkeling van de Hippodroom heeft het Zuid doen heropleven en zo de buurt mee gemaakt tot wat ze vandaag is.

Den Bell

Halfweg de jaren 2000 besluit Alcatel-Bell haar toenmalige hoofdzetel aan het Francis Wellensplein in Antwerpen te verlaten. In een publiek-private samenwerking (PPS) met Stad Antwerpen transformeert Vooruitzicht de kantoren en werkplaatsen tot ‘Den Bell’: een moderne werkomgeving voor de administratieve diensten van de stad. Daarnaast omvat de herontwikkeling ook de realisatie van een woonzorgcentrum met assistentiewoningen (project Arthur) en een residentieel project op de voormalige parking van Alcatel-Bell (project Zuidervelodroom).

Einde van de aannemerij

In 2011 vat Vooruitzicht een nieuw hoofdstuk aan: voortaan bouwen we niet meer voor derden, maar enkel nog voor onszelf. Het aannemersluik wordt afgesplitst en verkocht aan Van Laere in Zwijndrecht. Wel beschikken we nog steeds over een eigen schrijnwerkerij in Aartselaar, die zowel voor onze eigen projecten als voor derden binnenschrijnwerk – keukens, kasten en deuren - levert en plaatst.

Vooruitzicht vandaag

Vandaag is Vooruitzicht een bloeiende onderneming met eigen interieurafdeling en een tachtigtal medewerkers. Als projectontwikkelaar zijn we gespecialiseerd in de realisatie van grootschalige residentiële projecten, met een sterke focus op gebiedsontwikkeling. De schaal van onze projecten varieert van sites met enkele honderden wooneenheden tot omvangrijke stadsontwikkelingen, zoals:

  • 2009 - heden: Regatta (Linkeroever) met meer dan 2000 woonunits (luxe-appartementen, investeringsappartementen, commerciële ruimtes en ééngezinswoningen met tuin)
  • 2012 - heden: Hemixveer, Hemixpark, Hemixheide (Hemiksem) met meer dan 300 woonunits
  • 2017 - heden: Eksterlaer (Deurne-Zuid) met meer dan 80 woonunits
  • 2020 – heden: Heizijde (Turnhout) met meer dan 400 woonunits