Nieuws

Eerste steenlegging Heizijde in Turnhout

23/10/2022

Lees het volledige artikel in Gazet Van Antwerpen hier.

Nieuwe wijk Heizijde met 491 woningen krijgt vorm: “Eerste bewoners trekken in 2024 in hun huizen”

Turnhout - 

De verkoop van de eerste woningen van het grote woonproject Heizijde in Turnhout met in totaal 491 woningen loopt vlot. “De helft van de eerste 130 appartementen en 20 woningen is al verkocht”, zegt Luc Van Maercke van projectontwikkelaar Vooruitzicht. De eerste bewoners kunnen in het voorjaar van 2024 in hun nieuwbouwwoningen van de grote woonwijk trekken.

Het grootschalige woonproject Heizijde in het noorden van Turnhout, een van de grootse woonwijken van de regio, krijgt vorm. Nu de aannemer Hooyberghs is begonnen met de bovengrondse werkzaamheden van de eerste fase met in totaal 150 wooneenheden, was het vrijdag ook tijd voor de symbolische eerstesteenlegging. Dat officiële moment gebeurde in aanwezigheid van de Turnhoutse burgemeester Paul Van Miert (N-VA), schepenen Stijn Adriaensens (N-VA) en Astrid Wittebolle (Groen), gedeputeerde Luk Lemmens (N-VA) en Luc Van Maercke van projectontwikkelaar Vooruitzicht.

“Toen we het project voor bijna 500 appartementen, eengezinswoningen en luxe-appartementen in Turnhout kregen, moesten we wel even slikken, tot dat we het dossier in totaal konden bekijken”, legt Luc Van Maercke uit. “We waren onder de indruk van de kwaliteit, nauwgezetheid en diepgang die in het dossier zijn gestoken.”

In het najaar van 2020 kreeg de ontwikkelaar de nodige vergunningen voor de eerste fase van het woonproject. “Die eerste fase behelst de bouw van 130 appartementen en 20 woningen. Bijna de helft van die wooneenheden is al verkocht. We kunnen in deze tijden spreken van een groot succes”, zegt Luc Van Maercke. “We kunnen de eerste fase in de loop van 2024 en 2025 opleveren om zo de eerste 300 tot 400 bewoners van Heizijde te verwelkomen.” Voor de woningen zijn de eerste funderingen gestort en gaan de eerste huizen gebouwd worden. In het voorjaar van 2023 begint de aannemer aan de bouw van de luxe parkflats. Stelselmatig worden de komende jaren ook de volgende fasen van de grote woonwijk opgestart.

Bevolkingsgroei

Deze nieuwe stadsontwikkeling moet volgens Vooruitzicht de stad Turnhout klaarmaken voor de verwachte bevolkingsgroei. Dit jaar telt Turnhout al 46.466 inwoners. Verwacht wordt dat dit aantal tegen 2030 stijgt tot ongeveer 50.000 inwoners. Een nieuw woongebied als Heizijde moet een antwoord bieden op de stijgende vraag naar woongelegenheden in de stad.

Naast 10.000 vierkante meter aan openbaar groen en speelruimte, zijn er ook plannen voor een geothermiecentrale waarmee alle fossiele brandstoffen uit de wijk worden geweerd. “Het project ligt ook dicht bij het stadscentrum. Met de fiets ben je in zes minuten aan het station en in acht minuten in het winkelhart van Turnhout”, vertelt Luk Lemmens, gedeputeerde van de provincie Antwerpen. “Het nieuwe woongebied krijgt een buurtplein dat dienst doet als levendige ontmoetingsplek. Heizijde wordt ook uitgerust met wandel- en fietspaden en een speelzone.”

Uniek woongebied

Ook burgemeester Paul Van Miert van Turnhout ziet alleen maar voordelen. “Wonen op Heizijdse Velden is wonen anno 2030”, legt Paul Van Miert uit. “Leven in een groene en kindvriendelijke omgeving, in de nabijheid van scholen en winkels en op fietsafstand van vele tewerkstellingsmogelijkheden. Waar vind je dat nog in Vlaanderen? Het vennengebied op wandelafstand is een troef bovenop alle levenskwaliteit die dit gebied kan bieden. Onze industrie en werkgevers schreeuwen om werkkrachten. Met deze unieke woongebieden biedt Turnhout alle troeven om deze mensen naar de stad te halen.”

 

 

Terug